Domän

Att välja domän

Tänk på att välja en domän som speglar innehållet på webbplatsen och är lätt att komma ihåg. Nuförtiden får man beställa vilken adress som helst, så det kan vara bra att korta av ett långt namn eller använda förkortningar - så länge det fortfarande är lätt att koppla till verksamheten.

En .se domän får bestå av minst två tecken - övriga domäner minst tre - och max 63 tecken. De tecken man fär använda i domännamn är a-z, 0-9 och bindestreck (-).

(Att skaffa en domän innebär att man får en adress under en viss domän som t ex .se.) De vanligaste domänerna är: se, nu, com, net och org. Dessutom finns det biz, info, eu mfl samt alla landsdomäner.

Att köpa domän
En domän köps oftast samtidigt som man skaffar webbhotell. Vill man bara ha en domän ordnas det via något ombud. Nu-adresser kan man köpa direkt från Nunames.
(En domän som inte används är det begränsad äganderätt på, så skaffa inte en bara för att ha.)

När du köper en domän via de webbhotell jag samarbetar med är det du som står som ägaren. Mindre nogräknade webbhotell registrerar dem i sitt namn och det kan bli mycket svårt att få loss den om du vill byta webbhotell.

Priserna varierar ganska mycket mellan webbhotellen. Betalning sker oftast för ett eller två år i taget. För .se domäner brukar man faktureras direkt av II-stiftelsen som har hand om dem efter första året.